Къща за гости Кристал

Уморени ли сте от зимата, киша, дъжда? Майски празници – време е да се отпуснете и да се насладите на разцъфналата природа, птичи песни, чист въздух.

Ароматът на иглика, тишина, звездно небе и ослепителни върхове ще накарат всеки пътешественик да забрави за ежедневната умора. Говоренето за красотата на местната природа е безполезно – трябва да видите всичко сами.

Майски празници в планината предоставят изключителни възможности за активни приключения. Само няколко дни и ще се върнете у дома пълни с енергия с доста впечатления за дълго време.

Каним Ви на незабравим уикенд или седмичен престой в къща за гости в Триград, Западните Родопи. Едно приказно място за релакс и почивка далеч от шума и мръсният въздух на града.

 

Въздействие на планините върху здравето

Планински въздух

Защо да почивате в къща за гости Кристал?

Къщата за гости Кристал се намира в село Триград, близо до Триградското ждрело в Западните Родопи, прекрасно място за вашата почивка около природните забележителности на карстовият дял и образувания на Родопите. Множеството от пещери ще Ви впечатли от красивите им образувания.

Подобряване на физическото здраве в планината

 

Планините привличат хората със своята красота и величие. Древни, като самата вечност, красиви, загадъчни, омайващи ума и сърцето, те не оставят никой човек безразличен. Спиращи дъха гледки към планински върхове, покрити с нетопящ се сняг, покрити с гори склонове, алпийски ливади отдръпват всички, които някога са прекарали ваканция в планината.

 

Отдавна е забелязано, че хората живеят по-дълго в планините, отколкото в равнините. Много от тях, доживявайки до дълбока старост, поддържат добро настроение и яснота на ума. Те се разболяват по-малко и се възстановяват по-бързо от болести. Жените в средните планини запазват плодородието си много по-дълго от жените в равнините.

 

Спиращите дъха гледки към планините се допълват от най-чистия въздух, който е толкова приятен за дълбоко вдишване. Планинският въздух е чист и изпълнен с аромати на лечебни билки и цветя. Не съдържа прах, промишлени сажди и изгорели газове. Те дишат лесно и изглежда, че не можете да дишате по никакъв начин.

 

Планините привличат човек не само със своята красота и величие, но и с постоянно подобряване на благосъстоянието, забележимо повишаване на ефективността, прилив на сила и енергия. В планините въздушното налягане е по-малко, отколкото в равнината. На височина 4 километра налягането е 460 mm Hg, а на височина 6 km е 350 mm Hg. С увеличаване на надморската височина плътността на въздуха намалява и съответно намалява количеството кислород в вдишвания обем, но парадоксално, това има положителен ефект върху човешкото здраве.

 

Кислородът окислява тялото ни, допринася за стареенето и появата на множество заболявания. В същото време животът е невъзможен без него изобщо. Следователно, ако искаме значително да удължим живота, трябва да постигнем намаляване на притока на кислород в тялото, но не твърде малко и не твърде много. В първия случай терапевтичният ефект няма да дойде, а във втория можете да си навредите. Такава златна среда е планинският въздух на средните планини: 1200 – 1500 метра над морското равнище, където съдържанието на кислород е около 10%.

 

Понастоящем вече е напълно изяснено, че има само един фактор, който удължава човешкия живот в планините – това е планинският въздух, чието съдържание на кислород е понижено и това има изключително благоприятен ефект върху организма.

Липсата на кислород причинява преструктуриране в работата на различни системи на тялото (сърдечно-съдова, дихателна, нервна), кара резервните сили да се включат. Това, както се оказа, е много ефективен, евтин и най-важното, достъпен начин за възстановяване и подобряване на здравето.

Когато количеството кислород във вдишания въздух намалява, сигнал за това се предава чрез специални рецептори до дихателния център на продълговатия мозък и оттам отива към мускулите. Работата на гърдите и белите дробове се увеличава, човек започва да диша по-често и съответно се подобрява вентилацията на белите дробове и доставянето на кислород до кръвта.

Нараства сърдечната честота, което увеличава кръвообращението и кислородът достига до тъканите по-бързо. Това се улеснява от освобождаването на нови еритроцити в кръвта и следователно съдържащият се в тях хемоглобин.

 

Това обяснява благоприятния ефект на планинския въздух върху жизнеността на човека. Идвайки в планинските курорти, мнозина забелязват, че настроението им се подобрява, жизнеността им се активира.

Но ако отидете по-високо в планината, където планинският въздух съдържа още по-малко кислород, тялото ще реагира на липсата му по съвсем различен начин. Хипоксията (липсата на кислород) вече ще бъде опасна и на първо място нервната система ще страда от нея и ако няма достатъчно кислород, за да поддържа функционирането на мозъка, човек може да загуби съзнание.

В планините слънчевата радиация е много по-силна. Това се дължи на високата прозрачност на въздуха, тъй като плътността му, съдържанието на прах и водни пари в него намаляват с височината. Слънчевата радиация убива много вредни микроорганизми във въздуха и разлага органичните вещества. Но най-важното е, че слънчевата радиация йонизира планинския въздух, допринасяйки за образуването на йони, включително отрицателни йони на кислорода и озона.

 

За нормалното функциониране на тялото ни, както отрицателните, така и положително заредените йони трябва да присъстват във въздуха, който дишаме, и в строго определено съотношение. Нарушаването на този баланс във всяка посока има много негативен ефект върху нашето благосъстояние и здраве. В същото време отрицателно заредените йони, според съвременните научни данни, са необходими на човека, както и витамините в храната.

 

Във въздуха на селото концентрацията на йони от двата заряда през слънчев ден достига 800 – 1000 на 1 куб. См. В някои планински курорти концентрацията им се повишава до няколко хиляди. Следователно планинският въздух има лечебен ефект върху повечето живи същества. Много от дълголетниците на Русия живеят в планински райони. Друг ефект на разредения въздух е да се увеличи устойчивостта на тялото към вредните ефекти на радиацията. На големи височини обаче делът на ултравиолетовото лъчение рязко се увеличава.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.