Как се избират икони?

ikonaИконостасът в дома не е просто място, в което се поставят физически предмети с изображение на светци, а олтар, символизиращ вярата и място, пред което българското семейство да говори чрез сърцето си с Бог. Домашният олтар се поставя по определан от източно-православния канон начин, за да може да създаде атмосфера, която да предразполага духовното вглъбяване на членовете на семейството, както и за тържество на душата.

Православният канон не налага строги изисквания и правила, а насочва към избора на източна стена в ясна и светла стая, като най-добро място за иконостаса в дома, за да може да се вижда еднакво добре от всички.

Според канона главни са иконите на Спасителя и Неговата Майка с Младенеца, като иконата с лика на Исус Христос се поставя в центъра, до нея от ляво е Неговата майка, а останалите икони се поставят по аналогичен начин, както в църковните храмове, като важното е те да съответстват най-вече на естетическия усет и възприятия на собствениците на дома. За да им се радват, членовете на семейството, могат да украсяват иконите с естествени или изкуствени цветя. В деня на Света Троица може да се използват, вместо цветя, брезови клончета, а на празника Връбница е прието да се поставят клонки от върба.

Начин за украса на икони е, също така, кърпата с бродерия. Тази традиция произхожда от изразяването на почитта към Христос Неръкотворен, тъй като първия път, когато е отпечатан лика на Исус Христос е върху кърпа. Според Евангелието, когато измил лицето си, Той попил водата с кърпа, на която се отпечатал лика му. Едеският цар Авгар, който бил тежко болен от проказа, получавайки кърпата с отпечатъка от Спасителя, веднага оздравял и приел християнската вяра с целия си народ, на който бил цар.

Прието е да се поставя и кръст над рамката на вратата и много християни го правят. Преди да се поставят иконите и кръста в дома е хубаво да бъдат осветени в църквата и да се напръскат със светена вода.

Източник: Магазин за икони „Иконопис“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.