Как да се отървем oт мухъла в банята?

Знаете ли кой е най-често срещаният проблем в банята? Не, не е изборът на мебели, които да издържат на влагата? И не, не е поставянето на гранитогрес, нито пък отпушването на каналите. Най-честият проблем в банята, всъщност, е мухълът. Според статистиката, над 56% от домакинствата в България живеят сред мухъл, като част от тях дори не го подозират, което е още по-опасно. Мухълът може да навреди сериозно на здравето, а и той не е особено красива част от интериора, не мислите ли? Ако и вашата баня е окупирана от досадния мухъл, следващите съвети, със сигурност, ще са ви от голяма полза:

 

  1. Не забравяйте, че банята също има нужда от отопляване

В стремежа си да спестим някой лев, през зимата, решаваме да спрем отоплението в банята или поне да го пускаме само докато се къпем. Това е огромна грешка, водеща до бързо разпространение на мухъла. Истината е, че в банята трябва да се поддържа топла – около 25 градуса – температура и то простонно!

  1. Проветряването е задължително

В зависимост от архитектурата и разположението на банята, имате две опции. Първо, да отваряте прозорците за кратко след душ. И второ, ако нямате такива, да отваряте вратата широко. Спокойно, мухълът няма да се премести в другите стаи, защото те реално се проветряват и влагата в последствие ще се изпари.

  1. Проветряването не отменя подсушаването след душ

Задължително оставяйте банята максимално суха след душ или вана. В противен случай наслоявате влага и така до следващия път, когато дори още няма да е изсъхнало. Използвайте обикновен моп – става бързо и лесно.

  1. Редовното почистване намалява риска от мухъл

Съветът ни е ако нямате време за основно почистване на банята всяка седмица, просто да поизмивате части от нея, докато сте под душа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.