Как да реагираме ако открием теч от покрива?

Ако има теч, трябва да се намери мястото на повредата, през което влагата се „промъква” в къщата. За да направите това, трябва да инспектирате покрива отвън и отвътре.

Вътрешна проверка

Започнете проверката от вътрешното покривно пространство. На първо място, ходете по пода на тавана и проверете дали има някакви влажни петна по него, гниещи дъски и др. Ако има, вдигнете поглед и открийте къде се просмуква вода в покрива. Тъмните петна остават върху гредите срещу влагата, а защитното покритие или вътрешната облицовка на покрива ще бъде с жълтеникави петна или ще се обезцветят точно при теча. Ако търсенето на признаци на изтичане не доведе до нищо – изчакайте до първия дъжд и тогава намерете теча и мокрите места. За да не се „изгуби” мястото, маркирайте го с тебешир, защото след като изсъхне няма да можете да си спомните откъде идва.

 

Визуална проверка

За външната проверка на покрива ще ви е необходима специална стълба за покриви, с която да изследвате докато имате пълна стабилност на земята. Започнете да преглеждате със скейта. Проверете дали всички негови елементи са непокътнати и дали има някакви импулси на хидроизолация. След това проверете херметичността на защитните престилки на кръстовището на покрива и вертикалните елементи. Слезте от долната част на покрива и проверете дали няма насъбрал се боклук (ако има, веднага го почистете). Разгледайте ръба на покрива: дали има пукнатини или стърготини. Тези елементи са първите, които претърпяват поражения от силни ветрове. След това проверете дренажната система и отстранете отломките, които биха могли да доведат до улуците, фуниите и тръбите. Огледайте скатите. Ако върху тях има мъх, веднага почистете. Остава да преминете през всеки ред от покрива и да проверите дали не са образували мехурчета, пукнатини, вдлъбнатини и др.

 

Ако покривът е достатъчно висок и стръмен, вземете всички мерки за сигурност, а по-добре – поканете професионални работници, които имат специално оборудване, за да проверят плътността на покрива. В ремонтните фирми за откриване на повреди използват инфрачервена камера. Тя ще просветли всички слоеве на покривния пай и не само ще намери течове, но и ще оцени цялостното състояние на покрива, степента на разрушаване на поставената изолация и системата на фермата, качеството на хидроизолацията и пароизолацията и т.н. и направете запитвания за оферта за предстоящи ремонти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.