Изгребни ями за септични води

Септична яма

Септична яма

Канализацията в един дом, къща, вила е толкова важна, колкото и наличието на вода, ток, отопление, най-вече ако домът се използва целогодишно. Най-добре е ако се свърже с централна канализация, но не винаги има такава възможност, особено ако жилището е в малко населено място или отдалечен район. Тогава остава варианта сами да си направим такава. За повечето хора най-лесното и просто решение е да се направи изгребна яма.

Навремето, поради незнание или липса на контрол, повечето изгребни ями се правеха без дъно. Отпадъчните води се просмукват дълбоко в земята и това води до замърсяване на почвата. Ако ямата не е проектирана по стандартите и в близост има кладенец, това може да замърси водата и тя да е негодна за пиене.

В днешно време по-добрата информираност и възможности предполагат изгребните ями да отговарят на определени стандарти. Според изискванията изгребната яма може да е с няколко входа, но е задължително да няма изход. Те са предназначени за определен обем отпадни води. Това налага периодично изпомпване.

Изгребните ями могат да са с различна форма – правоъгълна, квадратна или цилиндрична, в зависимост от желанието на клиента и от особеностите на терена .

Обикновено са направени от бетон, тухли или метален резервоар. Все по-широко приложение обаче намират изгребни ями, изработени от пластмаси. Висококачествената пластмаса не отстъпва по издръжливост на изработените от бетон резервоари, но цената е значително по-ниска. Характеризират се с висока устойчивост на корозия, а новите технологии позволяват да се произвеждат пластмасови съоръжения, проектирани да работят в широк температурен диапазон и да не се деформират под въздействие на студовете и летните горещини. Освен това се монтират лесно и имат дълъг период на експлоатация. Използваната пластмаса за производството е значително по-лека, което позволява бързо и лесно няколко човека да монтират резервоара.

Важно е изгребната яма да е в близост до път, за да се осигури по-лесен достъп на техниката за изпомпване и транспортиране на отпадните води.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.