Българска кухня характерни особености и традиции

Българска кухня
Българска кухня

Българска кухня

Българска кухня е понятие, което компилира в себе си традиции от векове и привнесените влияния от държави, под чийто владичество сме били в миналото. Разбира се днес българската кухня има и модерен принос от редица течения в кулинарното изкуство. Казано накратко типичните използвани от всяко българско домакинство подправки и съставки за специфични ястия у нас – наричаме именно кухня на българина. Ако трябва да отбележим най-характерното за нашенската кухня, то това би било разбира се киселото мляко, бялото саламурено сирене – прясно или зряло, шопската салата, ястията със зрял боб, определени супи, като шкембе, пилешка, таратор и прочие, както и мусака, кисело и прясно зеле и ред други специфични за страната ни ястия.

Българска кухня преди и днес

Сформирането на нашенската кухня е започнало още от сформирането на Българската държава. В кулинарията ни има влияние от навиците за хранене за прабългарите, траките, славяните, на византийци, гърци, римляни и турци в по-късни епохи. До 17 век българина основно се храни с меса от сорта на козе, свинско, говеждо и овче. Ползва зеленчуци, като цвеклото, морковите, ряпата, зеле, чесън и лук. Сред бобовите лещата, баклата и граха са използвани, а просото, овеса, ръжта и пшеницата са използвани за тестени изделия.

Българска кухня и традиционните продукти в нея се обогатяват през 17 век, когато новооткрити култури, като домати, картофи, чушки, царевица и патладжан навлизат и у нас. От подправките започват да се използват ригана и черния пипер, канелата и джинджифила. Ястия внесени от Ориента, като мусака, кадаиф, кьопоолу, имамбаялдъ и пилаф остават традиционни за страната ни и до днес. След 1965 година, поради дефицит на специфични хранителни продукти, много от ястията останали в традиционната ни кухня са интерпретирани по нашенски и така се готвят и до днес. Точно през този период се утвърждават, традиционните и емблематични днес за България ястия, като шопска салата, чушки бюрек, кавърма, боб по манастирски и разбира се яйца по панагюрски.

Днес у нас има много ястия привнесени от италианската кухня, от гръцката, турската и прочие. Така донякъде вече традиционно у нас се готви пица, спагети, лазаня, овчарска салата и прочие. Характерна особеност на българската кухня си остава обаче това, че ястията се готвят едновременно с много продукти и често пъти месото се готви заедно със зеленчуци, били те от консерва или пресни. Характерните подправки за нашенските ястия в българска кухня са: дафинов лист, джоджен, магданоз, черен и червен пипер, розмарин, сминдух, босилек и бахар. Като цяло кухнята на българина е отворена за чуждо влияние през вековете на формирането си и благодарение на това днес тя е толкова разнообразна, пикантна и интересна. Сред тестените изделия и десертите, които българите много обичат, са тиквеник, тутманик, точена баница със сирене или дърпана, баклава, малеби, ашуре и редица други интересни ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.