Къща за гости Кристал

Уморени ли сте от зимата, киша, дъжда? Майски празници – време е да се отпуснете и да се насладите на разцъфналата природа, птичи песни, чист въздух.

Ароматът на иглика, тишина, звездно небе и ослепителни върхове ще накарат всеки пътешественик да забрави за ежедневната умора. Говоренето за красотата на местната природа е безполезно – трябва да видите всичко сами.

Майски празници в планината предоставят изключителни възможности за активни приключения. Само няколко дни и ще се върнете у дома пълни с енергия с доста впечатления за дълго време.

Каним Ви на незабравим уикенд или седмичен престой в къща за гости в Триград, Западните Родопи. Едно приказно място за релакс и почивка далеч от шума и мръсният въздух на града.

 

Въздействие на планините върху здравето

Планински въздух

Защо да почивате в къща за гости Кристал?

Къщата за гости Кристал се намира в село Триград, близо до Триградското ждрело в Западните Родопи, прекрасно място за вашата почивка около природните забележителности на карстовият дял и образувания на Родопите. Множеството от пещери ще Ви впечатли от красивите им образувания.

Подобряване на физическото здраве в планината

 

Планините привличат хората със своята красота и величие. Древни, като самата вечност, красиви, загадъчни, омайващи ума и сърцето, те не оставят никой човек безразличен. Спиращи дъха гледки към планински върхове, покрити с нетопящ се сняг, покрити с гори склонове, алпийски ливади отдръпват всички, които някога са прекарали ваканция в планината.

 

Отдавна е забелязано, че хората живеят по-дълго в планините, отколкото в равнините. Много от тях, доживявайки до дълбока старост, поддържат добро настроение и яснота на ума. Те се разболяват по-малко и се възстановяват по-бързо от болести. Жените в средните планини запазват плодородието си много по-дълго от жените в равнините.

 

Спиращите дъха гледки към планините се допълват от най-чистия въздух, който е толкова приятен за дълбоко вдишване. Планинският въздух е чист и изпълнен с аромати на лечебни билки и цветя. Не съдържа прах, промишлени сажди и изгорели газове. Те дишат лесно и изглежда, че не можете да дишате по никакъв начин.

 

Планините привличат човек не само със своята красота и величие, но и с постоянно подобряване на благосъстоянието, забележимо повишаване на ефективността, прилив на сила и енергия. В планините въздушното налягане е по-малко, отколкото в равнината. На височина 4 километра налягането е 460 mm Hg, а на височина 6 km е 350 mm Hg. С увеличаване на надморската височина плътността на въздуха намалява и съответно намалява количеството кислород в вдишвания обем, но парадоксално, това има положителен ефект върху човешкото здраве.

 

Кислородът окислява тялото ни, допринася за стареенето и появата на множество заболявания. В същото време животът е невъзможен без него изобщо. Следователно, ако искаме значително да удължим живота, трябва да постигнем намаляване на притока на кислород в тялото, но не твърде малко и не твърде много. В първия случай терапевтичният ефект няма да дойде, а във втория можете да си навредите. Такава златна среда е планинският въздух на средните планини: 1200 – 1500 метра над морското равнище, където съдържанието на кислород е около 10%.

 

Понастоящем вече е напълно изяснено, че има само един фактор, който удължава човешкия живот в планините – това е планинският въздух, чието съдържание на кислород е понижено и това има изключително благоприятен ефект върху организма.

Липсата на кислород причинява преструктуриране в работата на различни системи на тялото (сърдечно-съдова, дихателна, нервна), кара резервните сили да се включат. Това, както се оказа, е много ефективен, евтин и най-важното, достъпен начин за възстановяване и подобряване на здравето.

Когато количеството кислород във вдишания въздух намалява, сигнал за това се предава чрез специални рецептори до дихателния център на продълговатия мозък и оттам отива към мускулите. Работата на гърдите и белите дробове се увеличава, човек започва да диша по-често и съответно се подобрява вентилацията на белите дробове и доставянето на кислород до кръвта.

Нараства сърдечната честота, което увеличава кръвообращението и кислородът достига до тъканите по-бързо. Това се улеснява от освобождаването на нови еритроцити в кръвта и следователно съдържащият се в тях хемоглобин.

 

Това обяснява благоприятния ефект на планинския въздух върху жизнеността на човека. Идвайки в планинските курорти, мнозина забелязват, че настроението им се подобрява, жизнеността им се активира.

Но ако отидете по-високо в планината, където планинският въздух съдържа още по-малко кислород, тялото ще реагира на липсата му по съвсем различен начин. Хипоксията (липсата на кислород) вече ще бъде опасна и на първо място нервната система ще страда от нея и ако няма достатъчно кислород, за да поддържа функционирането на мозъка, човек може да загуби съзнание.

В планините слънчевата радиация е много по-силна. Това се дължи на високата прозрачност на въздуха, тъй като плътността му, съдържанието на прах и водни пари в него намаляват с височината. Слънчевата радиация убива много вредни микроорганизми във въздуха и разлага органичните вещества. Но най-важното е, че слънчевата радиация йонизира планинския въздух, допринасяйки за образуването на йони, включително отрицателни йони на кислорода и озона.

 

За нормалното функциониране на тялото ни, както отрицателните, така и положително заредените йони трябва да присъстват във въздуха, който дишаме, и в строго определено съотношение. Нарушаването на този баланс във всяка посока има много негативен ефект върху нашето благосъстояние и здраве. В същото време отрицателно заредените йони, според съвременните научни данни, са необходими на човека, както и витамините в храната.

 

Във въздуха на селото концентрацията на йони от двата заряда през слънчев ден достига 800 – 1000 на 1 куб. См. В някои планински курорти концентрацията им се повишава до няколко хиляди. Следователно планинският въздух има лечебен ефект върху повечето живи същества. Много от дълголетниците на Русия живеят в планински райони. Друг ефект на разредения въздух е да се увеличи устойчивостта на тялото към вредните ефекти на радиацията. На големи височини обаче делът на ултравиолетовото лъчение рязко се увеличава.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *