Как да се отървем oт мухъла в банята?

Знаете ли кой е най-често срещаният проблем в банята? Не, не е изборът на мебели, които да издържат на влагата? И не, не е поставянето на гранитогрес, нито пък отпушването на каналите. Най-честият проблем в банята, всъщност, е мухълът. Според статистиката, над 56% от домакинствата в България живеят сред мухъл, като част от тях дори не го подозират, което е още по-опасно. Мухълът може да навреди сериозно на здравето, а и той не е особено красива част от интериора, не мислите ли? Ако и вашата баня е окупирана от досадния мухъл, следващите съвети, със сигурност, ще са ви от голяма полза:

 

  1. Не забравяйте, че банята също има нужда от отопляване

В стремежа си да спестим някой лев, през зимата, решаваме да спрем отоплението в банята или поне да го пускаме само докато се къпем. Това е огромна грешка, водеща до бързо разпространение на мухъла. Истината е, че в банята трябва да се поддържа топла – около 25 градуса – температура и то простонно!

  1. Проветряването е задължително

В зависимост от архитектурата и разположението на банята, имате две опции. Първо, да отваряте прозорците за кратко след душ. И второ, ако нямате такива, да отваряте вратата широко. Спокойно, мухълът няма да се премести в другите стаи, защото те реално се проветряват и влагата в последствие ще се изпари.

  1. Проветряването не отменя подсушаването след душ

Задължително оставяйте банята максимално суха след душ или вана. В противен случай наслоявате влага и така до следващия път, когато дори още няма да е изсъхнало. Използвайте обикновен моп – става бързо и лесно.

  1. Редовното почистване намалява риска от мухъл

Съветът ни е ако нямате време за основно почистване на банята всяка седмица, просто да поизмивате части от нея, докато сте под душа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *