Как да реставрираме сами нашата старата чугунена вана

Възстановяването на старата ни чугунена вана по метода с „изливане“ на акрил се смята всъщност за един от най-лесните. Това е една сравнително нова техника, която придоби напоследък популярност сред потребителите. Методът е простичък и се състои в прилагане на течен акрилен разтвор с помощта на изливането му върху повърхността на ваната.

Едно от най-големите му предимства, което  задължително трябва да се отбележи е неговата дълготрайност. Покритието получено по този начин, естествено при условие че е нанесено по компетентен начин, запазва  своите свойства в продължение на 8-15 години. Това е така, защото акрилът се прилага с достатъчно дебел слой от около 6 мм. Другите плюсове са : равно гладко покритие, достатъчно плътен състав. Също така той се разпространява лесно и върху повърхността на устройството, като попълва всякакви евентуални неравности, образувайки почти идеално равна и гладка повърхност.

Относителната простота и висока скорост на прилагане на течния акрил, както и липсата на неприятна миризма позволява да се работи с него дори в домовете, където живеят деца, възрастни хора и както и такива с всякакъв вид алергии. Както навсякъде и този метод си има своите недостатъци. Към тях може да причислим  времето на изсъхване на акрила. В този случай обикновено отнема около три дни и през това време дори не се препоръчва да се доближавате до ваната. Защото всякакъв боклука, прахови частици или вода случайно попаднали на повърхността на сушене, могат да развалят перфектният и изглед.

Въпреки привидната простота на метода на прилагане на акрила , той е доста по-сложен за реставриране. Това изисква определени умения за работа със това вещество. Друг негативен момент  е разбира се относително високата му цена. Тя е по-висока от тази на емайла. Въпреки това, тази цена е оправдана заради дългият експлоатационен живот и доброто качество на покритието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *